آزاد جموں اینڈ کشمیر کے صدرسردار مسعود خان کا جی سی یونیورسٹی لاہور کا دورہ

Azad Jammu and Kashmir (AJK) President Sardar Masood Khan while addressing the students of Government College University Lahore has asked Pakistani youth to excel in their fields, saying that a strong, united and economically prosper Pakistan guarantees the independence of Kashmir.

He urged youth to develop the advance skills of communication and write posts and blogs to expose the inhumanity and cruelty of Indian regime in Kashmir. He said about twelve to fifteen boys under the age of 23 daily were brutally martyred in the occupied valley.

“Today is the 23rd February and it is a dark day in the history of Kashmir; I dedicate this day to the victims of rape, a crime that was committed in early 1990s in Kunan Poshspora, where women were cordoned off by the Indian armed personals and were raped on mass; the youngest victims was 5 years old and the oldest was 80; many of those who are still alive and have scars on their bodies and minds,” Sardar Masood Khan said.

He added that the mass rape was committed to punish entire Kashmiri nation because they were Muslims and they had not given a right to India to determine their statehood or political future.

He believed that Pakistanis should stop showing helplessness, and give a clear message of punishing India for its heinous crimes in Kashmir.

Speaking on the occasion, Vice Chancellor Prof. Dr. Asghar Zaidi laid stress on promoting research on Kashmir in Pakistan universities, saying that GCU was going to establish a Center of Excellence in Kashmir Studies very soon.

Prof. Zaidi expressed profound gratitude to the students of GCU Debating Society, Dramatics Club and Music Society for making very reassuring and heartening presentations on contemporary situations of their Kashmiri brothers and sisters.

Newly-elected senator Dr Zarqa Suharwardy briefed the students about the history of Kahsmir dispute.

Academician Prof Zafar Iqbal Sindhu also spoke.

آزاد جموں اینڈ کشمیر کے صدرسردار مسعود خان کا جی سی یونیورسٹی لاہور کا دورہ

آزاد جموں اینڈ کشمیر کے صدرسردار مسعود خان نے گزشتہ روز گورنمنٹ کالج یونیورسٹی لاہور کا دورہ کیا۔وائس چانسلر پروفیسر ڈاکٹر اصغرزیدی نے سردار مسعود خان کا استقبال کیا،جبکہ اس موقع پر ترجمان پنجاب حکومت ڈاکٹر زرقاء تیمورسہروردی بھی موجود تھیں۔صدر آزاد کشمیر سردار مسعود خان کا طلباء سے خطاب کرتے ہوئے کہنا تھا کہ کشمیر میں کمسن بچوں اور عمر رسیدہ افرادکو تشدد کا نشانہ بنایا جا رہا ہے،کشمیری محصور ہیں وہاں 9 لاکھ بھارتی فوج تعینات ہے،بھارتیہ جنتا پارٹی کا مشن ہے کہ ہندوستان میں مسلمان باقی نہ رہیں،پاکستان سے سری نگر یہ پیغام جانا چاہیے کہ پاکستانی کشمیریوں کے ساتھ ہیں۔ان کا مزید کہنا تھا کہ کشمیر کی جنگ پاکستان کی بقاء کی جنگ ہے جب پاکستان صف اول کی اقوام میں کھڑا ہوگا تو کشمیر آزاد ہو جائے گا۔تقریب سے خطاب کرتے ہوئے وائس چانسلر پروفیسر ڈاکٹر اصغر زیدی کا کہنا تھا کہ ہمیں کشمیریوں کے خلاف مظالم کو عالمی سطح پر اجاگر کرنے کیلئے پاکستان کو مضبوط بنانا ہو گا،جی سی یو میں سنٹر آف ایکسیلینس کشمیر سڈیز قائم کیا جا رہا ہے۔تقریب سے خطاب کرتے ہوئے ڈاکٹر زرقاء سہروردی کا کہنا تھا کہ ہماری امیدیں نوجوانوں سے وابستہ ہیں، انہیں کشمیر کی اہمیت اور تاریخ کا اندازہ ہونا چاہیے۔ان کا مزید کہنا تھا کہ کشمیر پر تحقیق ہونی چاہئے، یونیورسٹیز میں کشمیر ریسرچ چئیرز قائم کی جانی چاہیئں۔بعدازاں جی سی یو نذیر احمد میوزک سوسائٹی کے طلباء نے مقبوضہ کشمیر کی آزادی کے موضوع پر نغمے اور تقریر یں پیش کیں۔

Give a Reply